10 alimente pentru un par sanatos

Alimentos_cabello_sano-Silke_von_Rolbiezki-039Parul este cea mai expusa parte a corpului nostru si de aceea trebuie sa-i acordam o atentie sporita, fiind si cel mai expus la factorii externi daunatori.

Cum poti evita caderea si deteriorarea parului tau adoptand alimentatia corecta bogata in proteine si minerale

Daca ai inceput deja sa-ti inlocuiesti samponul si balsamul cu produse mai putin daunatoare si inca nu observi o schimbare vizibila, inseamna ca trebuie sa schimbi ceva si pe interior, si spunand asta ma refer la alimentatia de zi cu zi. Poti preveni caderea parului, varfurile deteriorate si multe alte probleme ale parului, schimband structura dietei tale.

Lipsa proteinelor si a mineralelor are acelasi efect daunator asupra parului precum placa de par, ondulatorul, uscatorul, vopseaua etc. (alti factori externi daunatori parului: fumatul, dezechilibrul hormonal si lipsa de somn) Un alt lucru important este sa-ti protejezi parul cu produse naturale atat pe timpul verii impotriva razelor solare, cat si pe timpul iernii impotriva frigului.

Cele mai eficiente substante nutritive si minerale care pot influenta pozitiv starea de sanatate a parului tau includ zinc, seleniu, fier, biotina, vitamina C, vitamina D, vitamina E, si acizi grasi omega-3, pe care le veti gasi in majoritatea alimentelor prezentate mai jos:

Nutrientii optimi pentru scalp si par sanatos

1) Somonul este o adevarata sursa de proteine. Bogat in acizi grasi omega 3 foarte valorosi, hidrateaza scalpul si parul, prevenind uscarea acestuia si il impiedicand-ul sa devina fragil. Vitamina D si proteinele intaresc firul de par, ofera stralucire parului si imbunatateste cresterea parului. Ca alternative puteti consuma hering, sardine, pastrav, macrou, avocado, seminte de dovleac si nuci- toate acestea fiind bogati in acizi grasi esentiali.

2) Nucile sunt singurele seminte care au un continut ridicat de acizi grasi omega-3. Ele sunt, de asemenea, bogate in vitamina E si biotina, substante nutritive esentiale. Insuficienta de biotina poate duce la pierderea parului.

Nucile contin, de asemenea, cupru, un mineral care mentine culoarea si stralucirea parului tau natural.

Alternative: utilizati uleiul de nuci fie in salate sau pentru prajit in tigaie. Mai puteti consuma si migdale, arahide, nuci de caju si cele obisnuite.

3) Stridiile au un continut ridicat de Zinc. Deficienta de Zinc duce la caderea parului si la uscarea scalpului. Alternative: nuci, carne de vita si oua. Stridiile si scoicile sunt pline de zinc, care ajuta la cresterea parului si mentine functionarea corecta a glandelor de ulei de la nivelul scalpului. Un nivel scazut de zinc poate duce la incetinirea procesului de crestere a parului, la aparitia matretii si chiar la caderea parului.

4) Cartofii dulci sunt o sursa foarte buna de beta-caroten (antioxidant). Corpul nostru transforma beta-carotenul in vitamina A, promovand astfel structura celulara a structurii parului. Lipsa de vitamina A poate duce la senzatia de mancarime si matreata a scalpului. Alternative: morcovi, mango, dovleac, caise – toate bogate in beta-caroten.

5) O alta sursa de proteine sunt ouale, care contin patru minerale importante: zinc, seleniu, sulf si fier. Fierul fiind cel mai important, deoarece deficitul de fier este cauza majora a pierderii parului, in special la femei , acesta transporta oxigen catre foliculii capilari. Biotina este o vitammina B esentiala pentru sanatatea scalpului si ajuta la cresterea parului. Iar zincul asemenea fierului previne caderea parului.

Alternative:  alimente de origine animala, cum ar fi carnea de pui, peste, carne de porc si vita.

6) Fier, beta-caroten, acid folic si vitamina C continute de spanac pastreaza foliculii de par sanatosi si solicita producerea sebumului la nivelul pielii capului. In special legumele de un verde intens (spanacul, varza furajera, napii sau broccoli) reprezinta surse majore de vitamina A si vitamina C.   Aceste vitamine ajuta la producerea sebumului, care actioneaza ca un balsam natural.

Alternative: legume de culoare verde inchis, cum ar fi broccoli, gulii etc.

7) Lintea este bogata in fier, zinc si biotina- aliment ideal pentru vegetarieni, vegani, si mancatorii de carne deopotriva. Proteinele din linte ajuta la intarirea firelor de par, la cresterea lui si previne uscarea scalpului. Fierul continut de linte combinat cu vitamina C, poate accelera metabolismul, imbunatati circulatia si oxigena celulele, care sunt esentiale pentru sanatatea parului tau.

Alternative: se folosesc in supe si salate in locul la soia sau la boabele de fasole.

8) Iaurtul grecesc este bogat in vitamina B5 si Vitamina D, care ajuta la sanatatea radacinii parului, previne uscarea parului, iar calciul continut de acestea joaca un rol major in cresterea parului.

Alternative: branza de vaci, iaurt cu putine grasimi si lapte degresat.

9) Afinele. Cunoscute ca fiind cele mai bogate in vitamina C, au grija de radacina parului si mentin scalpul sanatos. Lipsa de vitamina C poate duce la ruperea parului. Afinele au un puternic efect antioxidant, protejand astfel scalpul de radicalii liberi, si stimuleaza in acelasi timp circulatia la nivelul scalpului.

Ca alternative puteti consuma: kiwi, cartofi dulci, rosii si capsuni.

10) carnea de pasare. Parul este format aproape complet din proteine. Alimentele bogate in proteine cum ar fi : carnea de pasare, sunt baza in fundatia parului nostru. Carnea de pasare contine zinc, fier si mai multe vitamine B, toti nutrientii care fac parul nostru mai puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>